Zita schreef:Ik ben wel benieuwd naar het recept.
Ingrediënten voor 4 porties / 3/4 personen:
1 kilo (iets)kruimige aardappelen
300g boerenkool
1 el mosterd
125g kruidenroomkaas light
1 tl nootmuskaat
3-4 middelgrote uien
1 klontje roomboter
1 el suiker
3 el balsamico azijn
1 rookworst
Circa 100g Gruyere kaas
Circa 150g spekblokjes
Bereidingswijze:
* Schil de aardappelen en snijd in kleine gelijkmatige blokjes
* Breng de aardappelen en de boerenkool met koud water aan de kook en kook gaar
* Bak ondertussen de spekblokjes krokant in een bakpan en laat uitlekken op keukenpapier
* Snijd vervolgens de uien in halve ringen en bak glazig in de pan van de spekjes (verwijder een beetje van het spek vet en voeg de boter toe)
* Na 5 min bakken voeg je de suiker en balsamico azijn toe en bak dit nog 5 minuten op een heel laag vuurtje mee
* Verwarm nu de oven voor op 220 graden
* Als de aardappels en boerenkool gaar zijn, giet je ze en voeg dan ook de mosterd, roomkaas, nootmuskaat en gebakken uien toe. Breng op smaak met peper en zout en stamp tot een fijne smeuige puree.
* Doe de stamppot in een ovenschaal, verdeel de spekjes erover, de in ringen gesneden rookworst en grof geraspte (gruyere kaas) en bak voor 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
Ik heb zelf twee gele en twee rode ui gebruikt. De nootmuskaat was ik vergeten.
De gebakken uien heb ik niet mee gestampt maar er later doorheen gespateld.